Micro-otrohet – det diskreta sveket

  • En guide till den nya trenden inom otrohet på nätet

  • Överraskande siffror från en ny undersökning – en av världens första studier om micro-otrohet

  • Mellan 24% och 88% av de tillfrågade säger att micro-otrohet liknar otrohet i vanlig mening

Micro-otrohet – ett nytt världsomfattande fenomen – påverkar relationer runt om i världen via sociala medier, bärbara datorer och smartphones. Den nya trenden står nu i rampljuset, med internationella medier och en ny undersökning som sätter fokus på detta uppseendeväckande och globala fenomen.

Men vad är det egentligen? Och hur vet man om man har gjort sig skyldig till det? I en ny undersökning har man testat en mängd olika exempel på micro-otrohet för att ta reda på mer om denna nyhet inom äktenskapsbrott.

Den världsledande sajten Victoria Milan för utomäktenskapliga affärer och ett av Skandinaviens största sociala nätverk, NextLove – en dejtingsida för skilda och ensamstående föräldrar – har gått samman och genomfört en undersökning för att ta reda på när micro-otrohet anses vara otrohet.

Svaren från 6 894 användare visade en tydlig trend: micro-otrohet är en typ av otrohet.

Vad är micro-otrohet?

Micro-otrohet beskrivs bäst som en serie till synes små handlingar, vanligtvis digitala, som kan uppfattas som otrohet. Det sträcker sig från att ljuga om sin relationsstatus på sociala medier till aktiva och medvetna digitala handlingar som ens partner inte vet om eftersom handlingarna medvetet hålls dolda.

Att gilla bilder på Instagram och Facebook eller att skriva meddelanden till ett ex är några exempel på sådant beteende. 88% tycker utan tvekan att det är otrohet om nakna bilder utbytes med någon annan, men även att gilla till synes oskyldiga bilder på sociala medier uppfattas som ett tecken på otrohet av 24%. Det visar att partnern är psykiskt eller fysiskt fokuserad på någon utanför förhållandet.

“The problem with micro-cheating is that you are not necessarily aware that you are doing it. Det kan verka oskyldigt att lämna ett gulligt meddelande på någons sida, men för partnern kan det uppfattas som ett hotfullt beteende, eller åtminstone en signal på att något är fel när det gäller lojaliteten och förtroendet i förhållandet”, säger Victoria Milans och NextLove-nätverkets VD och grundare Sigurd Vedal.

Om en av parterna uppfattar det digitala beteendet som ett hot eller en signal på att partnern håller på att tappa intresset för relationen, då är det en bra idé att prata om var ens gränser går och om vad man anser vara ett oskyldigt eller skadligt beteende i relationen – även online”, säger Vedal.

10 exempel på micro-otrohet:

  1. Ljuga om sin relationsstatus på sociala medier

  2. Ha en aktiv dejtingprofil

  3. Gilla gamla foton eller inlägg på sociala medier

  4. Ständigt titta på en persons inlägg eller profil på sociala medier

  5. Skicka meddelanden till eller kontakta någon – utan att ens partner vet om det och att man försöker dölja det

  6. Radera meddelanden och telefonsamtal

  7. Spara en så kallad ”vän” under ett kodnamn i telefonen, till exempel ”tandläkaren”

  8. Möta en före detta pojk- eller flickvän, eller någon man är attraherad av, oavsett om det är i det verkliga livet eller på sociala medier

  9. Dela hemligheter eller anförtro sig åt någon utanför relationen

  10. Skicka meddelanden med sexuellt innehåll till någon utanför relationen

Undersökningen

De 6 894 användarna bland Victoria Milans och NextLoves medlemmar har övervägt frågan:

Anser du att följande är otrohet eller ett beteende som liknar otrohet?

  • Kontakta en före detta pojk- eller flickvän på sociala medier: 24% tycker att det är otrohet.

  • Gilla gamla inlägg eller foton på sociala medier (ett ex eller en person av det motsatta könet t.ex. en bild från 2016): 37% tycker att det är otrohet.

  • Återkommande kolla på eller besöka någon annans eller en före detta pojk- eller flickväns profil: 41% tycker att det är otrohet.

  • Ljuga om sin relationsstatus på sociala medier: 54% tycker att det är otrohet.

  • Ha en aktiv dejtingprofil: 58% tycker att det är otrohet.

  • Vara i kontakt med en före detta pojk- eller flickvän, eller någon utanför relationen – som medvetet döljs från en: 62% tycker att det är otrohet.

  • Skapa en djup känslomässig bekantskap med någon annan än sin partner: 68% tycker att det är otrohet.

  • Spara en så kallad vän under ett kodnamn i telefonen, till exempel ”tandläkaren”: 75% tycker att det är otrohet.

  • Skicka meddelanden med sexuellt innehåll till någon utanför relationen: 83% tycker att det är otrohet.

  • Skicka nakenbilder med någon annan än sin partner: 88% tycker att det är otrohet.

Victoria Milan är ett av världens ledande diskreta sociala nätverk för män och kvinnor som är ute efter hemliga kärleksaffärer. Nätverket lanserades 2010 av företagsledaren, Sigurd Vedal, och är idag ett av världens snabbast växande och ledande sociala nätverk för diskreta, utomäktenskapliga förbindelser, med fler än fem miljoner medlemmar över hela världen i fler än 33 länder.